Hem – och konsumentkunskap åk 7-9

Att göra en egen budget

Start

Läs och ta till dig Konsumentverkets material om hur man gör en egen budget. Gör en egen tankekarta i A3-format där du summerar vad du tycker är det viktigaste i texten som Konsumentverket har om hur man gör sin egen budget.

Experimentera fritt under en stund med budgetkalkylen och få en känsla för vad saker och ting kostar inom hushållet. Tidåtgång för denna del beräknas av Hallå konsument till 15-25 minuter. Notera vad du lär dig under tiden som du arbetar med budgetkalkylen i ditt häfte.

Arbetspass

Nu är det tid för dig att göra din egen budget. Gör din egen budget över ett tilltänkt hushåll. Tänk på utgifter som boende, krediter, lån, resor och konsumtion när du gör din budget. Du får gärna ta del av och använda material som du hittar själv på nätet som stöd i ditt arbete.

Välj tillsammans i klassen ut fem varor. Kolla i era närmaste butiker vad de skulle kosta. Ta med priserna tillbaka till klassen där ni jämför dem med varandra. Hur påverkar det budgeten beroende på var man handlar?

Utgå från din tankekarta och dina anteckningar om vad du lärde dig när du experimenterade med budgetkalkylen och gör en muntlig redovisning utifrån detta på temat ”Att göra sin egen budget”. Din muntliga redovisning bör vara ca 5-10 min lång. Om du vill ha tips på hur man gör en bra muntlig redovisning kan du se filmen som du finner genom att klicka på knappen här bredvid. Den är ca 8 min lång.

Avslut

Fundera över hur du skulle kunna förbättra din egen privatekonomi och vilket ansvar du tycker ligger på dig som individ för din ekonomiska situation och vad som ligger på samhället. Skriv in dina tankar och funderingar i ditt häfte.

Du beställer demonstration eller lägger order på Fridtjuv genom att kontakta oss:
Försäljningschef
susanna.lundgren@fridtjuv.se
0730-77 31 54
Redaktionschef
susanne.jonsson@fridtjuv.se
0737-22 78 25