Hem – och konsumentkunskap åk 7-9

Baka frallor

Start

Till frukosten kan det vara gott med nybakade frallor. Det är det vi ska träna på att göra idag. Ta del av receptet på hur man gör frallor. Din lärare hjälper vid behov till att anpassa receptet så att det passar storleken på grupp i respektive kök.

När ni ska pensla era bröd så är vallmofrö en ingrediens som ni enligt receptet ska använda. Sök information om vallmofrö via Google och skriv ner det du tycker är viktigt i ditt häfte.

Förbered ett kort manus för ett kortare program där du för någon som inte känner till vad vallmofrö är förklarar vad det är.

Arbetspass

Välj ut en av ingredienserna i frallorna och sök information om den. Gör en tankekarta över vad du hittar. Lämna in länken när du är klar till läraren.

Gör en kort ljudinspelning utifrån ditt manus där du med dina egna ord för någon som inte vet vad vallmofrö är förklarar vad det är. Inspelningen bör inte vara mer än 2-3 min lång. Du spelar in med Vocaroo som inte kräver inloggning. Du spelar in och laddar sedan hem filen i form av MP3. Lämna in filen till läraren i enlighet med lärarens instruktion.

Baka frallorna utifrån receptet. Var två och två eller tre och tre i köket. Städa under tiden som frallorna bakas.

Avslut

Gå tillbaka till din tankekarta om de två valda ingredienserna och fundera över om du vill förändra något. Utgå sedan från din tankekarta för att göra en muntlig redovisning om de två valda ingredienserna. Din redovisning bör vara max fem minuter lång.

Du beställer demonstration eller lägger order på Fridtjuv genom att kontakta oss:
Försäljningschef
susanna.lundgren@fridtjuv.se
0730-77 31 54
Redaktionschef
susanne.jonsson@fridtjuv.se
0737-22 78 25