Biologi åk 4-6

Biologin genom historien – Världsbilden

Start

Lyssna till tre olika skapelsemyter. Fundera på hur du tror att de människor som kom på skapelsemyten tänkte och levde.

Hur kommer det sig att vi människor är så lika men ändå ser så olika ut? I ashantifolkets skapelsemyt berättas hur de allra första människorna skapades. Fransesca Quartey berättar myten från Västafrika.

Hur gick det till när världen skapades? I mayaindianernas skapelsemyt får gudarna kämpa hårt. Tre försök misslyckas innan de första människorna blir till – och då föds musiken!

I det femtusenåriga Gilgamesheposet finns berättelsen om kung Utnapishtim. Han som byggde en båt och överlevde gudarnas stormflod som svämmade över jorden.

Vem vet mest om hur världen skapades, Oden eller jätten Vaftrudner? Vem är den mystiska damen på perrongen i Gamla stan? Och vad viskade Oden i örat på sin nyfödde son?

Varför måste människor dö? Det kan inte Haren förstå. Han tar bort alla onda andar från jorden, men döden blir kvar. Då förklarar Mormor Jord att döden bara är som att snubbla lite. En skapelsemyt från Nordamerika.

I början fanns bara hav. En dag trillar en flicka ner från himlen. I irokesernas skapelsemyt var den första människan en flicka. Hon kom att bo på sköldpaddans rygg, samma rygg som jorden vilar på.

Varför ska gudarna skapa människan om deras liv ska levas i kyla? I den grekiska mytologin stjäl Prometheus elden från himlens gud Zeus för att ge människan ett gott liv. Men man stjäl inte ostraffat från Zeus.

Arbetspass

Välj din favoritskapelsemyt av de tre du lyssnade på i förra uppgiften och illustrera den på något sätt:
Rita, måla, gör en poster eller en kort animerad film.

Avslut

Gå ihop i grupper där alla i gruppen har valt att illustrera samma skapelsemyt. Diskutera med varandra om varför ni valt just den.

Byt sedan grupp så ni hamnar tillsammans med någon som valt en annan skapelsemyt och berätta kort om er skapelseberättelse och varför ni valt just den. När alla har berättat kan ni jämföra era skapelsemyter. Vilka är likheterna och vilka är skillnaderna?

Extra

Läs och lär om den grekiska mytologins värld. Här möter du gudar, hjältar, monster, underverk och märkliga figurer i en äventyrlig blandning.

Du beställer demonstration eller lägger order på Fridtjuv genom att kontakta oss:
Försäljningschef
susanna.lundgren@fridtjuv.se
0730-77 31 54
Redaktionschef
susanne.jonsson@fridtjuv.se
0737-22 78 25