Biologi åk 7-9

Fåglar

Start

Titta in på ornitologiska föreningens hemsida och klicka dig runt. Vad är birdlife Sverige? Vad är fågeläventyret? Vad innebär det att vara en ornitolog?

Fågel.se är en interaktiv sajt på nätet som hjälper dig att ta reda på vilken fågel som du verkligen sett. Testa er fram tillsammans, klicka i månad, landsdel, stads- eller parkmiljö osv och sortera fram några vanliga fågelarter. Känner du igen någon?

Titta på de korta filmklippen (1.5 min) tillsammans. Diskutera; vad har hänt? Varför badar man fåglar?

Arbetspass

Titta på filmen (9 min) och ta del av arbetet på Ottenbys fågelstation.

Läs texterna om fåglarnas ursprung.

När vi ser en fågel är det fjäderdräkten som vi ser. Hela fågelkroppen är täckt av fjädrar. Läs mer om fjädrarnas funktion i texten bredvid. Läs också om begreppet ruggning. ( Del 1 och 2)

Svara på frågorna om fåglar. Blir du osäker så gå tillbaka till tidigare länkar där du hittar svaren.

I fjäderguiden kan du hitta bilder på fjädrar från olika arter. Välj ut några fåglar som du känner till och studera hur deras fjädrar ser ut i detalj.

Här kan du lyssna på hur de vanligaste fåglarna låter. Vilken är din favorit? Vilken skulle du inte vilja ha utanför sovrumsfönstret? Motivera!

Avslut

När kommer vårfåglarna? Klicka på länken och upptäck vilka fåglar som är vanligast i Sverige. Lyssna på deras läte och ta reda på fakta. Välj en fågel som du samlar fakta kring och sedan redovisar för klassen.

Extra

Gå ut och försök fånga en fågel på bild- vilka arter trivs nära din skola?

Du beställer demonstration eller lägger order på Fridtjuv genom att kontakta oss:
Försäljningschef
susanna.lundgren@fridtjuv.se
0730-77 31 54
Redaktionschef
susanne.jonsson@fridtjuv.se
0737-22 78 25