Biologi, Kemi åk 7-9

Fotosyntesen

Start

Titta på filmen (ca 5 min). Diskutera tillsammans efteråt. Vilka ord och begrepp kände du till sedan innan? Vad är nytt för dig?

I bildspelet från Uppsala universitet förklaras fotosyntesen på ett utvecklat men ändå lättfattligt sätt. Prova och se om du hänger med!

Innan du går vidare till uppgifterna i arbetspass så testa dig själv att du har koll på olika ord och begrepp!

Arbetspass

Läs texten i länken bredvid. Klicka på animeringen och följ med i bildspelet för att få en uppfattning om hur fotosyntesen fungerar i naturen. Fortsätt sedan med frågorna som du hittar i nästa länk.

Läs och svara på frågorna som du hittar i länken ”uppgifter”.

Ljus är nödvändigt för fotosyntesen. Experimentet i filmen hjälper till att förstå att fotosyntesen är beroende av ljus. Titta på experimentet några gånger och förklara vad det är som händer. Utgå från frågorna:

Vad visar diagrammet?
Vad händer med syrehalten?

Läs texten. Prata med din lärare om vad du behöver för material för att genomföra experimentet. Följ instruktionerna och gör en laborationsrapport enligt mallen som finns i slutet av texten.

Avslut

Informationsfilmen är en sammanställning av det du lärt dig om fotosyntesen. Gör nu en egen reklam/informationsplansch där du med tydliga bilder och tillhörande text förklarar fotosyntesen!

Extra

I filmklippet från NASA (ca 3 min) får du se hur fotosyntesen ser ut från rymden!

Du beställer demonstration eller lägger order på Fridtjuv genom att kontakta oss:
Försäljningschef
susanna.lundgren@fridtjuv.se
0730-77 31 54
Redaktionschef
susanne.jonsson@fridtjuv.se
0737-22 78 25