Svenska, Svenska som andraspråk åk 4-6

Instruerande text SvA

Start

En instruerande text innehåller flera steg med beskrivningar av hur man ska göra något. Det kan vara en arbetsuppgift, en manual, ett recept, spelregler till ett dataspel eller en laboration. Titta tillsammans på filmklippet för att få en snabbintroduktion!

Det finns vissa ord och begrepp som är bra att kunna när du skriver instruerande texter. Lär dig orden och ta hjälp av den digitala ordlistan som finns i länken.

Arbetspass

Fortsätt med att titta på en instruerande text – gärna tillsammans. Använd en egen text eller läs texten om brandsläckare som finns i länken. Utgå från frågorna:

– Vad är textens syfte?
– Varför finns det med bilder?
– Hur är texten ordnad, listform, punktform?
– Rubrik och inledning.

Recept är en annan form av instruerande text. Titta på filmklippet och observera vilken struktur som texten följer.

Gör nu en egen instruerande text. Din läsare ska kunna följa instruktionen och lyckas nå slutresultatet. Tänk på att använda korta meningar och uppmaningar. Använd gärna listform.
Ämnen du kan skriva om är: Ta hand om ett husdjur, Dataspel, Ladda ner appar, Lekar, Träningsaktivitet eller Så blir du en bra kompis.

Det kan vara bra att använda en mall/arbetsgång när du skriver din instruktion. Den hittar du här.

Här hittar du en lista med sambandsord för ett varierat språk.

Avslut

Berätta för varandra om hur det har gått med arbetet. Vad var svårt, vad var lätt? Läs upp de färdigskrivna instruktionerna och ge varandra återkoppling. Fungerar instruktionerna?

Bestäm er för vilka instruktioner som skulle vara passande att göra en instruktionsfilm till. Gå samman i grupper och filma. Titta gärna i länken för att se hur en instruktionsfilm kan se ut.

Extra

Läs om läraren som försökte få sina elever att skriva en instruktion om hur man dricker ett glas vatten – Hur gick det? Vad är viktigt att tänka på när man skriver instruktioner?

Du beställer demonstration eller lägger order på Fridtjuv genom att kontakta oss:
Försäljningschef
susanna.lundgren@fridtjuv.se
0730-77 31 54
Redaktionschef
susanne.jonsson@fridtjuv.se
0737-22 78 25