Historia, Svenska åk 7-9

Krisen i Svenska Akademin

Start

Det är turbulenta veckor för Svenska Akademin. En kulturprofil med nära anknytning till Akademin anklagas för övergrepp. Det blev startskottet för den djupa sprickan i denna institution som lett till flera ledamöters avhopp. Läs en sammanfattning till höger om vad som hänt:

Klicka länken till höger och titta på filmen (1.43 min)

En film till. Klicka på länken till höger och scrolla sedan ner till filmen under artikeln som pågår i 42 sekunder.

Arbetspass

Läs texten till höger. Svara sedan skriftligt på frågorna i frågeformuläret. Till din hjälp har du även Wikipedias sida om Svenska Akademin. Lämna in dina svar till din lärare.

Ett av de många priser som Akademin delar ut, och som kanske får störst uppmärksamhet, är Nobelpriset i litteratur. Läs texten till höger om hur pristagarna väljs varje år.

Utnämnandet kring vem som ska få Nobelpriset i litteratur får stort genomslag i Sverige och världen. Se filmen till höger när 2017 års pristagare avslöjas (2.53 min).

Avslut

Svenska Akademien vårdar och ger ut flera verk över det svenska språket. Den kanske mest kända är ordboken SAOL med nusvenska ord. Läs om vad som skiljer verken åt.

Ordboken SAOL finns sedan i september även på internet. Bekanta dig med sajten genom att söka på valfria ord. Har du en smart telefon kan du även passa på att ladda ner appen så du smidigt kan söka efter ord när du behöver.

Extra

Följ den senaste händelseutvecklingen om krisen i Svenska Akademin. Sök efter nyhetskällor på internet och diskutera sedan i klassen kring vad som sker och vad det får för konsekvenser.

Du beställer demonstration eller lägger order på Fridtjuv genom att kontakta oss:
Försäljningschef
susanna.lundgren@fridtjuv.se
0730-77 31 54
Redaktionschef
susanne.jonsson@fridtjuv.se
0737-22 78 25