Hem – och konsumentkunskap åk 7-9

Pannkakstårta

Start

Läs texten om gluten och lär dig vad man måste undvika att äta som glutenintolerant.

Ta del av receptet på pannkakstårta noga så att du vet vad du ska göra i köket. Välj sedan ut en ingrediens i pannkakstårta och fördjupa dig inom densamma.

Använd Google för att hitta information om din valda ingrediens. Skapa sedan en tankekarta i A3-format där du presenterar vad du kommit fram till om din ingrediens.

Vill du göra med gluten så finner du receptet för detta här genom att klicka på knappen här bredvid.

Arbetspass

Redovisa kort om din valda ingrediens inför klassen. Din muntliga redovisning bör inte omfatta mer än 5 minuter. Kolla gärna på filmen som du finner genom att klicka på knappen här bredvid och som är ca 8 min lång för tips om hur man gör en bra muntlig redovisning

Gör pannkakstårtan utifrån receptet. Ni kan vara två och två i köket. Tänk på att anpassa receptet utifrån hur många ni är.

Avslut

Undersök vilken den totala kostnaden för ingredienserna för pannkakstårta hade blivit om ni handlat dem i era respektive närbutiker. Ta med priset tillbaka till skolan och gör en tabell på tavlan över priserna i era olika närbutiker. Är skillnaden mellan de olika butikerna stora? Varför? Varför inte? Resonera tillsammans i helklass.

Reflektera till sist över huruvida pannkakstårta är en balanserad måltid utifrån tallriksmodellen. Tallriksmodellen finner du bilder på genom att klicka på knappen här bredvid och de ger en god bild av vad som krävs för en balanserad måltid. Skriv ner dina reflektioner i ditt häfte.

Du beställer demonstration eller lägger order på Fridtjuv genom att kontakta oss:
Försäljningschef
susanna.lundgren@fridtjuv.se
0730-77 31 54
Redaktionschef
susanne.jonsson@fridtjuv.se
0737-22 78 25