Aktuellt just nu, Religion åk 7-9

Religion eller sekt?

Start

Ett av Sveriges mest kända mord hände i Knutbys Filadelfia-församling för 16 år sedan. Nu står Knutby återigen under mediabevakning och en rättegång pågår om bland annat misshandel och sexuellt utnyttjande. Ta del av bakgrunden genom att läsa artikeln på SVT:s nyhetssajt om Knutby.

Arbetspass

Vad är en sekt? För cirka 2 000 år sedan uppstod en ny religiös rörelse som då kom att ses som en sekt: kristendomen. Gå till länken och läs artikeln om sekter, om vad begreppet innebär och om vad som kännetecknar en sekt. Arbeta därefter med de tillhörande uppgifterna och frågorna!

Föreningen Rädda Individen (FRI) startade 1984 som en stödförening(stiftelse) för människor som förlorat vänner eller anhöriga till vad de kallar en destruktiv rörelse. De har också gett stöd till avhoppare från sådana rörelser. Gå till länk och läs om deras syn på begreppet sekt. Vilka rörelser räknar FRI som destruktiva?

Svenska dagbladet listade i november 2013 ett antal sekter med mycket dramatisk historik. Gå till länk och ta del av denna lista. Undersök om dessa sekter uppfyllde kriterierna för en sekt enligt den andra länken i detta lektionspass!

Avslut

Klicka på länken till höger och ta del av snabbgenomgången om Scientologin och Livets ord!

Extra

Följ nyhetsutvecklingen om Knutby-rättegången i medierna. Att ta reda på: Finns Knutby-församlingen kvar än i dag?

Du beställer demonstration eller lägger order på Fridtjuv genom att kontakta oss:
Försäljningschef
susanna.lundgren@fridtjuv.se
0730-77 31 54
Redaktionschef
susanne.jonsson@fridtjuv.se
0737-22 78 25