Aktuellt just nu, Samhällskunskap åk 7-9

Sveriges nya regering

Start

Riksdagen har släppt fram Stefan Löfven (S) till ny statsminister efter flera månader som har varit unika i svensk politik. I den här lektionen tittar vi närmare på den nya regeringsbildningen, vad som händer i svensk politik samt tidningarnas analys av läget.

Har du hängt med i de senaste dagarnas nyhetsflöde om svensk politik? Vad var det som hände i riksdagens kammare i fredags? Diskutera gemensamt i klassen och försök skapa en bild av läget utifrån allas kunskaper.

Arbetspass

Läs noggrant nyhetsartikeln till höger om hur det gick till när socialdemokraternas Stefan Löfven röstades fram i riksdagen som Sveriges statsminister. Besvara sedan de fyra frågorna i frågeformuläret. Svaren ska lämnas in till din lärare.

Läs om varför de senaste månadernas händelser efter valet i september förra året har varit unika i svensk politik.

Den ena texten kommer från Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk tidning) och den andra från Dagens Nyheter (oberoende liberal tidning). Läs en text i taget och försök sedan gruppvis att sammanfatta och mejsla fram kärnan i det som personen vill förmedla.

Avslut

Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på Svt har analyserat regeringsutgången. Läs hans analys- och åsiktstext till höger.

Du beställer demonstration eller lägger order på Fridtjuv genom att kontakta oss:
Försäljningschef
susanna.lundgren@fridtjuv.se
0730-77 31 54
Redaktionschef
susanne.jonsson@fridtjuv.se
0737-22 78 25